Så funkar universitets­­studier

studievägledare

Svårt att välja utbildning?

Att välja rätt är inte lätt. Om du har frågor och funderingar kring studier eller karriärsval så hjälper vi dig. Vi har både specialiserade studievägledare, som kan svara på specifika frågor kring program och kurser, och karriärvägledare som hjälper dig ut i arbetslivet. Dessutom har vi en karriärportal där du kan söka jobb, nationella och internationella praktikplatser, sommarjobb och exjobb.

Jag behöver lite vägledning!

Tips till dig som funderar på att börja plugga på universitet

Vill du söka till universitetet men vet inte riktigt vad du vill studera eller jobba med i framtiden? Det är en av de vanligaste frågorna som våra studievägledare på Linnéuniversitetet får.

Här kommer vår studievägledare Marias tre bästa tips för att välja utbildning:


Fråga dig själv vad du är intresserad av! Ge dig tid att reflektera över vad du går igång på, vad brinner du för?


2

Ta reda på så mycket du kan om olika yrken som du tycker verkar intressanta. Kanske är det din mammas kompis som verkar ha ett jättespännande jobb? Fråga om vad man gör, hur en arbetsdag ser ut och vilken utbildning som krävs.


3

Våga be om hjälp! Prata med vänner och familj eller kontakta en studievägledare, de har tystnadsplikt och finns där för att hjälpa dig att navigera i utbildningsdjungeln.

Bygg din egen examen

Design, kombinerat med ekologi och… matte? Om du vill ha friare tyglar att bygga din egen examen så kan du kombinera ihop fristående kurser utifrån dina intressen och den karriär du siktar på.

För en kandidatexamen behöver du:

  • att minst hälften av de avklarade kurserna är inom samma huvudområde, med successiv fördjupning
  • ha utfört ett examensarbete

Jag vill veta mer om hur jag bygger min egen examen

Läs vidare på avancerad nivå

Om du vill fortsätta att plugga efter kandidatexamen, så kan du läsa ett magister- eller masterprogram på avancerad nivå. Då kan du specialisera dig och fördjupa dina kunskaper ytterligare och få större chans till drömjobbet. Vill du bli forskare är det nödvändigt att gå en masterutbildning.

För att vara behörig att läsa en utbildning på avancerad nivå krävs det att du har en utbildning på grundnivå. Var noga med att titta efter sista anmälningsdatum på Lnu.se för de utbildningar som du är intresserad av. Det kan variera mellan 15 januari, 15 mars, 15 april eller 15 oktober.

Jag vill veta mer om utbildningar på avancerad nivå!

Upptäck världen

På Linnéuniversitetet ligger världen framför dina fötter. Du kan både plugga utomlands och hjälpa studenter från andra länder på hemmaplan.

Genom att samarbeta med internationella studenter, ha gästföreläsare från andra länder och läsa internationell kurslitteratur får du nya perspektiv och ökar din interkulturella förståelse.

Plugga utomlands

Vi har ca 500 partneruniversitet runt om i alla världens hörn, så du har en del att välja mellan om du vill plugga utomlands. Kanske är du sugen på yogi-kulturen i Indien, eller kanske frostiga delar av Kanada?

Vi tar också emot studenter och forskare från hela världen, så kulturen på hemmaplan är redan rätt internationell. I mötet med människor och kulturer utvecklar du nya perspektiv, både akademiska, personliga och yrkesmässiga.

Jag vill veta mer om studier utomlands

Plugga på distans

Alla har inte möjlighet att flytta för att plugga. Att studera på distans innebär att du till viss del väljer vart och när du vill studera. Innehållet i utbildningen är densamma vare sig den är på campus eller på distans. Vid Linnéuniversitetet finns det ett stort utbud av både kurser och program på distans.

Jag vill veta mer om distansutbildningar

Sofia

Det bästa med programmet är att man verkligen fått en djupare förståelse för hur världen hänger ihop.

Sofia, läser Internationella samhällsstudier, inriktning politik och samhällsanalys 180 hp

Jonathan

Jag vill vara den läraren som kan skapa en trygg grupp där alla känner sig välkomna.

Jonathan, studerar till grundlärare inriktning fritidshem 180 hp

Vi stöttar dig under studietiden

På Universitetsbiblioteket kan du som student få hjälp och stöd under din studietid. Om du har en funktionsnedsättning kan du få ett stödprogram anpassat till dina förutsättningar. I Studieverkstaden kan alla få hjälp med frågor som rör akademiskt skrivande, muntlig presentationsteknik och studieteknik, både på svenska och engelska. Det finns också självhjälpsguider och hjälp för att hitta rätt litteratur och att söka information.

Att studera med funktionsnedsättning

För dig som studerar med funktionsnedsättning

Studieverkstaden hjälper dig med studierna

Studieverkstaden

Sök- och skrivhjälp

Sök- och skrivhjälp

Datum att lägga på minnet

Anmälan till höstterminen 2021

15 mars

Webbanmälan öppnar på Antagning.se

15 april

Sista anmälningsdag

5 juli

Sista kompletteringsdag

16 juli

Antagningsbesked med svarskrav skickas

23 juli

Sista svarsdag

29 juli

Antagningsbesked nr 2 skickas ut

30 augusti

Terminen startar

Alla program startar inte samtidigt.
Läs noga vad som gäller för just ditt program.

Jag vill veta mer om anmälan och antagning!

”Om ditt inre säger att något är fel, lita på det. Lita på magkänslan.”

När Camilla var 33 år kände hon att hon var klar med sitt jobb och ville bli utmanad. Hon bestämde sig för att byta bana och resultatet blev en helomvändning.

Camilla studerar programmet Design + Change 180 hp, som är en av våra utbildningar inom design, konst och musik.

”Every day I get more confident, that I’m really going to make a difference.”

Övertygelsen om att världen måste sluta använda fossila bränslen fick Osinachi att flytta med fru och barn hela vägen från Nigeria till Europas grönaste stad, Växjö. Hans mål är att en dag bli en ”major player” inom förnyelsebar energi.

Osinachi läser masterprogrammet Hållbara energiprocesser och system, 120 hp, en av våra många teknik- och ingenjörsutbildningar.

Intresseområden

Förberedande utbildningar

En förberedande utbildning är ett smart sätt att bredda din behörighet eller fräscha upp dina kunskaper. 

En förberedande utbildning ger dig inte bara de kunskaper du saknar, du skaffar dig dessutom en bra studieteknik, får inblick i studentlivet, lär känna lärare och bekantar dig med våra studieorter.

Efter en förberedande utbildning har du behörighet motsvarande gymnasiet och platsgaranti till flera av våra utbildningar, bland annat inom IT, matematik, naturvetenskap och teknik. Du är också behörig till vissa inriktningar inom lärarutbildningen. Behörigheten gäller förutsatt att du uppfyller eventuella övriga behörighetskrav.

Studenter pluggar förberedande utbildning

Data/IT

Vill du vara med och utveckla framtidens tjänster, produkter och underhållning? Är du intresserad av samspelet mellan teknik, människa och samhälle? Kompetens inom Data/IT behövs och används i alla branscher.

En IT-utbildning öppnar dörren till en mängd intressanta yrken och arbetsuppgifter, både i Sverige och internationellt.

Design, konst och musik

Vill du använda dig av design för att göra skillnad i världen? Vill du skapa visuella budskap som ger effekt? Eller drömmer du om en karriär som låtskrivare eller musikproducent?

Linnéuniversitetet erbjuder flera utbildningar som kan leda till ett kreativt och inspirerande yrke inom design, konst och musik.

Ekonomi, ledarskap och marknadsföring

Vill du skapa och utveckla lönsamma affärer, leda organisationer eller marknadsföra ett varumärke? Gillar du statistik och siffror och vill ha många valmöjligheter när du kommer ut i arbetslivet? Med en examen inom ekonomi, ledarskap eller marknadsföring är hela samhället en potentiell arbetsmarknad, både nationellt och internationellt.

Inom ekonomi, ledarskap och marknadsföring finns program med en rad olika inriktningar. Förutom ekonomi, ledarskap och marknadsföring kan du välja att specialisera dig som civilekonom eller inom nationalekonomi, affärsutveckling, turism, musik, design, personalledning eller logistik.

Journalistik, information och kommunikation

Är du kreativ och gillar att berätta en bra historia? Vill du skapa budskap och producera innehåll för radio, TV och andra medier? Eller vill du arbeta med informationsförmedling i vårt digitaliserade samhälle?

Med en utbildning inom området journalistik, information och kommunikation kan du bland annat jobba som journalist, medieproducent, kommunikatör eller bibliotekarie.

Lärarutbildning

Vill du ge barn och unga förutsättningar att förstå omvärlden och växa som individer? Vill du ha ett kreativt arbete där du lägger grunden till ett livslångt lärande? Som lärare blir du en viktig del av unga människors liv och du får chans att inspirera och påverka på ett sätt som verkligen gör skillnad.

På Linnéuniversitetet utbildas lärare för alla nivåer, från förskola till gymnasium. Vi erbjuder lärarutbildningar med mångkulturella perspektiv i nära samverkan med skolan. För dig som vill ha mer praktisk erfarenhet från skolan finns det möjlighet att välja en inriktning med verksamhets­integrerad profil. Den verksamhetsintegrerade profilen innebär att du varje läsår, ingår i ett arbetslag med lärare och genomför två dagar varannan vecka på de utsedda skolorna. Du genomför även din verksamhetsförlagda utbildning, VFU, på dessa skolor.

Naturvetenskap

Är du nyfiken på naturen, människan eller universum och hur allt hänger ihop? Är du noggrann och analytisk? Vill du lära dig att utföra laborationer och att sedan analysera mätresultaten? Med en utbildning inom naturvetenskap kan du bli specialist inom biologi, biokemi, fysik eller matematik – för att bara nämna några.

Linnéuniversitetet har en rad olika utbildningar inom naturvetenskap och du kommer få tillgång till välutrustade laboratorier och engagerade lärare som kopplar samman den senaste forskningen med undervisningen. På vissa program ingår även praktik för att du ska bli förberedd inför din kommande yrkesroll.

Jag valde polisprogrammet för att jag vill göra skillnad i samhället, sprida trygghet och hjälpa människor. Det är de största bidragande faktorerna till att jag sökte mig till polisyrket. Men också andra faktorer såsom variationen i yrket och det praktiska arbetet.
Merna

Student, Polisprogrammet

Polisutbildning

Vill du hjälpa människor i utsatta situationer? Är du intresserad av samhällsfrågor och vill göra skillnad? Då kan polis vara yrket för dig.

Linnéuniversitetet har lång erfarenhet av att driva Polisprogrammet och hos oss möter du lärare från Polisen, Åklagarmyndigheten och akademin.

Vi vill att du ska få med dig den erfarenheten och det självförtroendet som krävs för att vara trygg i din roll som polis. Därför ingår praktiska och verklighetstrogna övningar där du kommer ställas inför situationer som kan uppstå i ditt kommande yrkesliv.

Under utbildningen kommer du också komma i kontakt med andra yrkeskategorier som kommer vara en del av din vardag som polis, t.ex. socionomer, sjuksköterskor och lärare.

Samhälls- och beteendevetenskap

Vill du vara med och lösa globala frågor? Är du intresserad av politik och samhällsutveckling? Vill du studera organisationsutveckling eller lära dig mer om människors känslor och beteenden, för att bättre förstå relationen mellan individ, grupp och samhälle?

Med en utbildning inom samhälls- och beteendevetenskap får du kunskap och verktyg för att möta utmaningarna i en föränderlig värld. Du kan välja att specialisera dig inom: freds- och utvecklingsstudier, genusvetenskap, statsvetenskap, pedagogik, psykologi, sociologi och socialt arbete.

Vi erbjuder utbildningar som uppmuntrar kulturella utbyten – och du rustas för att möta globalisering och internationalisering i ditt framtida arbetsliv. Du kan bland annat välja att läsa en eller flera terminer utomlands.

Det bästa med utbildningen är att den är så anpassningsbar och genom det blir unik för varje student, vi får välja inriktning och har sedan möjlighet till både en utbytestermin och praktik under våra tre år på programmet.
Wilma Holmestrand

Student, Språk, kultur och kommunikation

Språk och kultur

Vill du läsa språk och kommunikation för att nå ut till omvärlden? Är du intresserad av kultur och kulturarvets betydelse för politik, ekonomi och samhällsutveckling? Med en utbildning inom språk och kultur är du rustad för en internationell karriär – för att verka i ett mångkulturellt samhälle.

På Linnéuniversitetet kan du läsa språken engelska, franska, spanska eller tyska som fördjupning inom program eller som fristående kurs. Om du väljer något av de tre sistnämnda kan du läsa den första terminen i Nice, Barcelona eller Berlin. Du kan även läsa danska och isländska som fristående kurs.

Du kan också välja att fördjupa dig inom arkeologi, historia, kulturgeografi, litteraturvetenskap eller religionsvetenskap. Eller att specialisera dig inom musikvetenskap, filmvetenskap eller konst- och bildvetenskap.

Sjöfart

Vill du jobba i en högteknologisk bransch där din initiativförmåga och ditt ansvarstagande värdesätts? Lockas du av att ha många valmöjligheter och hela världen som arbetsplats? Utbilda dig till sjökapten eller sjöingenjör!

Sjöfarten är avgörande för att vi ska kunna transportera både människor och varor på ett hållbart sätt.

Teknik och ingenjörsutbildningar

Är du uppfinningsrik och kreativ? Vill du ha ett varierande jobb med fokus på problemlösning och utveckling av nya produkter och tjänster?

På Linnéuniversitetet finns en mängd olika teknik- och ingenjörsutbildningar. Är du tekniskt intresserad kan du välja att specialisera dig inom allt från byggteknik, energi och miljö, maskinteknik eller varför inte skog och träteknik? Gemensamt för alla tekniker och ingenjörer är att de utvecklar vårt samhälle och försöker lösa de problem som finns.

Vård, idrott och hälsa

Är du intresserad av människor och hälsa? Vill du jobba med frågor som rör människans situation i det moderna samhället? Efter en utbildning inom vård, idrott och hälsa är du rustad för att sätta människan i fokus och jobba med bland annat hälsofrämjande insatser, vård och socialt stöd.

Det roligaste var bredden på utbildningen och att det samtidigt gick att fördjupa sig inom just sitt intresseområde. Alla vi som läste utbildningen hade olika mål och tankar om vad vi efteråt ville arbeta med och det gick att forma sin utbildning mot det tyckte jag.
Malin Hildingsson

Student, Idrottsvetarprogrammet