Så funkar universitets­­studier

Svårt att välja utbildning?

Att välja rätt är inte lätt. Om du har frågor och funderingar kring studier eller karriärsval så hjälper vi dig. Vi har både specialiserade studievägledare, som kan svara på specifika frågor kring program och kurser, och karriärvägledare som hjälper dig ut i arbetslivet. Dessutom har vi en karriärportal där du kan söka jobb, nationella och internationella praktikplatser, sommarjobb och exjobb.

Jag behöver lite vägledning!

Maria Sahlström

Studievägledare Marias tre bästa tips för att välja utbildning på Linnéuniversitetet

TIPS 1

Fråga dig själv vad du är intresserad av! Ge dig tid att reflektera över vad du går igång på, vad brinner du för?

TIPS 2

Ta reda på så mycket du kan om olika yrken som du tycker verkar intressanta. Kanske är det din mammas kompis som verkar ha ett jättespännande jobb? Fråga om vad man gör, hur en arbetsdag ser ut och vilken utbildning som krävs.

TIPS 3

Våga be om hjälp! Prata med vänner och familj eller kontakta en studievägledare, de har tystnadsplikt och finns där för att hjälpa dig att navigera i utbildningsdjungeln.

Datum att lägga på minnet

Anmälan till höstterminen 2024

15 mars

Webbanmälan öppnar på Antagning.se

15 april

Sista anmälningsdag

20 juni

Sista kompletteringsdag

11 juli

Antagningsbesked, urval 1, med svarskrav skickas

19 juli

Sista svarsdag

25 juli

Antagningsbesked 2 skickas ut

2 september

Terminen startar

Alla program startar inte samtidigt.
Läs noga vad som gäller för just ditt program.

Jag vill veta mer om anmälan och antagning!

Bygg din egen examen

Design, kombinerat med ekologi och… matte? Om du vill ha friare tyglar att bygga din egen examen så kan du kombinera ihop fristående kurser utifrån dina intressen och den karriär du siktar på.

För en kandidatexamen behöver du:

  • att minst hälften av de avklarade kurserna är inom samma huvudområde, med successiv fördjupning
  • ha utfört ett examensarbete

Jag vill veta mer om hur jag bygger min egen examen

Läs vidare på avancerad nivå

Om du vill fortsätta att plugga efter kandidatexamen, så kan du läsa ett magister- eller masterprogram på avancerad nivå. Då kan du specialisera dig och fördjupa dina kunskaper ytterligare och få större chans till drömjobbet. Vill du bli forskare är det nödvändigt att gå en masterutbildning.

För att vara behörig att läsa en utbildning på avancerad nivå krävs det att du har en utbildning på grundnivå. Var noga med att titta efter sista anmälningsdatum på Lnu.se för de utbildningar som du är intresserad av. Det kan variera mellan 15 januari, 15 mars, 15 april eller 15 oktober.

Jag vill veta mer om utbildningar på avancerad nivå!

Sofia

Det bästa med programmet är att man verkligen fått en djupare förståelse för hur världen hänger ihop.

Sofia, läser Internationella samhällsstudier, inriktning politik och samhällsanalys 180 hp

Upptäck världen

Vi har ungefär 500 partneruniversitet runt om i världen, så om du vill plugga utomlands finns det många möjligheter! Kanske är du sugen på yogi-kulturen i Indien, eller kanske frostiga delar av Kanada?

Vi tar också emot studenter och forskare från hela världen, så kulturen på hemmaplan är redan rätt internationell. I mötet med människor och kulturer utvecklar du nya perspektiv, både akademiska, personliga och yrkesmässiga.

student reser utomlands

Upptäck världen

Vi har ungefär 500 partneruniversitet runt om i världen, så om du vill plugga utomlands finns det mycket möjligheter! Kanske är du sugen på yogi-kulturen i Indien, eller kanske frostiga delar av Kanada?

Vi tar också emot studenter och forskare från hela världen, så kulturen på hemmaplan är redan rätt internationell. I mötet med människor och kulturer utvecklar du nya perspektiv, både akademiska, personliga och yrkesmässiga.

Plugga på distans

Alla har inte möjlighet att flytta för att plugga. Att studera på distans innebär att du till viss del väljer var och när du vill studera. Innehållet i utbildningen är densamma vare sig den är på campus eller på distans. Vid Linnéuniversitetet finns det ett stort utbud av både kurser och program på distans.

Jag vill veta mer om distansutbildningar

Jonathan

Jag vill vara den läraren som kan skapa en trygg grupp där alla känner sig välkomna.

Jonathan, studerar till grundlärare inriktning fritidshem 180 hp

Vi stöttar dig under studietiden

På Universitetsbiblioteket kan du som student få hjälp och stöd under din studietid. Om du har en funktionsnedsättning kan du få ett stödprogram anpassat till dina förutsättningar. I Studieverkstaden kan alla få hjälp med frågor som rör akademiskt skrivande, muntlig presentationsteknik och studieteknik, både på svenska och engelska. Det finns också självhjälpsguider och hjälp för att hitta rätt litteratur och att söka information.

Att studera med funktionsnedsättning

För dig som studerar med funktionsnedsättning

Studieverkstaden hjälper dig med studierna

Studieverkstaden

Sök- och skrivhjälp

Sök- och skrivhjälp