Studentliv på Linné­universitetet

Att studera är mer än att bara utbilda sig. Det är att skaffa nya vänner, bli världsvan, förälska sig, bygga en karriär, frysa i krogkön, lära sig ett nytt språk, försöka bli vuxen, glömma tvättiden, få perspektiv, skaffa en cykel och bli en del av en gemenskap.

Var i Sverige ligger Kalmar och Växjö?

Karta som visar att Linnéuniversitetet ligger i Kalmar och Växjö i södra Sverige

Ett universitet – två städer

Gästhamnen i Kalmar med Universitetskajen i bakgrunden.

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetets helt nybyggda lokaler. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i stan.

Kalmar har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med 6500 företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa. så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Växjö – ett levande campus

Välkommen till Europas grönaste stad. Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer och brukar kallas för Sveriges andra IT-stad. Här finns över 8 000 företag – perfekt när du söker jobb eller praktikplats.

I Växjö väljer många att bo på campusområdet. Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.

Och där du är!

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller kanske hemma hos familjen? Många av våra program och kurser går även på distans. Det gör att du kan plugga precis var du vill, oavsett var i världen du befinner dig! Läs mer om våra distansutbildningar.

Ta en digital rundtur!

Utforska och upplev vårt universitet med en digital rundtur. Gå runt, klicka och ta dig en närmare titt på våra studieytor och byggnader på Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö.

Bostad

Som student finns det många alternativ för boende, både i Kalmar och Växjö.

Bo i Växjö

I Växjö bor de flesta på campus. Du kan bo i korridor, kollektiv eller ha en egen studentlägenhet. Många väljer även att bo i andra delar av Växjö. Universitetet finns alltid inom cykelavstånd.

Bo i Kalmar

Var du än bor i Kalmar är det nära till universitetet, centrum och havet. De flesta studenter bor i centrum. Här kan du bo i lägenhet, korridor och kollektiv.

cykeltur

Pssst… Kom ihåg att ställa dig i bostadskö!

Oavsett om du ska plugga i Kalmar eller Växjö så är det smart att ställa sig i bostadskö, då har du bäst förutsättningar att få boende. För dig som ska studera i Kalmar finns bostadsgaranti.

Linnékåren

Studenternas röst ska alltid finnas med när viktiga beslut ska tas på universitetet. Linnékåren ser till att du som student kan vara med och påverka och att din utbildning håller hög kvalitet. Linnékåren ser också till att alla studenter får en rolig och händelserik studietid. Aktiviteter anordnas ofta av utbildningsföreningarna, som är kopplade till den utbildning du läser.

Jag vill veta mer om Linnékåren!

Studentföreningar vid Linnéuniversitetet

Student­föreningar

Vid Linnéuniversitetet finns ungefär ett sjuttiotal studentföreningar i Kalmar och Växjö. Det finns utbildningsföreningar som arbetar med att bevaka utbildningarna och nationer som bland annat anordnar evenemang som sittningar och resor. Det finns också många andra intresseföreningar som samlar studenter, till exempel idrottsföreningar, filmförening, radiostation, spelförening eller kör.

Jag vill veta vilka studentföreningar det finns!

Vi vill du ska må bra under din studietid

Vi finns här för dig. Om du känner dig stressad, orolig eller tyngd av något så finns Studenthälsan. Här får du kostnadsfria professionella samtal. Du kan också få hjälp om du har funderingar kring motion, kost, sömn eller sexuell hälsa. Studenthälsan håller även kurser i yoga, mindfulness och hur du lär dig att våga tala inför större grupper.

Jag vill veta mer om Studenthälsan!

Vad jag önskar att jag visste innan jag började plugga

1

Våga fråga! Alla är nya på det ni läser och många sitter säkert inne med samma fråga som du.

2

Investera i en go cykel! Så att du enkelt tar dig runt i stan!

3

Njut av studietiden! Du har kontroll över och äger din egen tid.

4

Köp en kokbok och lär dig laga mat! Gör matlådor och få studentekonomin att funka.

5

Fira när det går bra! En tenta, en presentation eller att du tagit dig igenom en tuff pluggvecka.

6

Våga tro på dig själv! Du kan mer än du tror.

7

Sök stipendium! Kolla upp vad som är möjligt för dig att söka och bara gör det!

8

Alla andra är också nya i början! Var inte rädd för att sträcka ut en hand.